info@tblcinemas.com +597 463737

Tussen 1950 en 1970 maakte de bioscoop in Suriname een wezenlijk onderdeel uit van het uitgaansleven. In deze periode kende Suriname meer dan 30 bioscopen. De meesten waren gevestigd in en om de nabijheid van Paramaribo. Ook in de districten was de bioscoop geen onbekend fenomeen. De bekendste bioscopen van die tijd waren: Theater Star, Luxor, Bellevue, Tower, Lincoln, Jassodra en De Paarl.

De opkomst van de videotheken maakten dat het bioscoopbezoek geleidelijk aan afnam waardoor het exploiteren van een bioscoop niet meer rendabel was. De bioscoopgebouwen kregen andere bestemmingen en werden veelal omgebouwd tot casino’s en winkelcentra.

Bij de wederopbouw van de Surinaamse economie, groeide de vraag naar vertier. Eddy Wijngaarde en Hennah Draaibaar namen het initiatief de Surinaamse filmsector nieuw leven in te blazen. Hierbij was het van belang dat er een nieuwe moderne bioscoop kwam, die aan de internationale standaarden voldeed.

Na een gedegen marktonderzoek werd besloten een bioscoop neer te zetten, gebaseerd op de nieuwe ontwikkelingen in de sector. Er werd gekozen voor de opzet van een multiplex bioscoop, aangezien dit concept overal ter wereld goed aangeslagen is. Een multiplex bioscoop is de benaming voor een grote bioscoop, met een aantal zalen waarbinnen verschillende films kunnen draaien op dezelfde tijd, om zo een groter publiek tegelijkertijd te kunnen bedienen.

In mei 2010 was het zover: de eerste proefvoorstellingen konden worden vertoond. Zes maanden daarna, in november 2010, vond de officiële opening van TBL Cinemas plaats. Aan het eind van 2013 hebben meer dan 1 miljoen bezoekers TBL Cinemas bezocht en dat is meer dan reden genoeg om te stellen dat TBL Cinemas niet meer weg te denken is in het Surinaamse uitgaansleven en de bezoekers steeds terug zullen komen voor A MINDBLOWING EXPERIENCE.